Βουλή - Ερωτήσεις

Τα μουσεία μας θα έχουν την τύχη των μουσείων του Ιράκ και της Αιγύπτου που παραδόθηκαν αφύλακτα στο πλιάτσικο; Τεράστιες οι ευθύνες της ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ για τη νέα ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία.

20/02/2012
Προς: 
τον κ. Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού
Ερώτηση

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:5844/20.2.2012
 
 
Τα μουσεία μας θα έχουν την τύχη των μουσείων του Ιράκ και της Αιγύπτου που παραδόθηκαν αφύλακτα στο πλιάτσικο; Τεράστιες οι ευθύνες της ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ για τη νέα ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία.
 
        Ανεξέλεγκτες πλέον διαστάσεις λαμβάνουν τα κρούσματα ληστειών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Μόλις ένα μήνα μετά τη κλοπή δύο σημαντικότατων έργων τέχνης, εκ των οποίων το ένα του Πικάσο, από την Εθνική Πινακοθήκη, το νέο θρασύτατο κρούσμα ληστείας στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην Ολυμπία, αποδεικνύει, με το δραματικότερο τρόπο, ότι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι είναι ουσιαστικά αφύλακτα.
         Το παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στο οποίο εκτίθενται πολύ σημαντικές αρχαιότητες, φυλάσσονταν από μία μόνο φύλακα, η οποία δεν ήταν δυνατόν να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει τους ληστές, που εισέβαλαν την προηγούμενη Παρασκευή στο Μουσείο και αφαίρεσαν αρχαιότητες μεγάλης αρχαιολογικής και οικονομικής αξίας.
       Ήδη από το Νοέμβριο του 2011, η αρμόδια για την περιοχή Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την φύλαξη των αρχαιολογικών μουσείων και χώρων της περιοχής, εξαιτίας της δραματικής μείωσης του προσωπικού, λόγω συνταξιοδοτήσεων που προκάλεσαν τα τελευταία μέτρα και λόγω της απόλυσης των συμβασιούχων.  Στις εκκλήσεις αυτές για αντιμετώπιση του προβλήματος, η πολιτική ηγεσία, πιστή στις επιταγές του μνημονίου, που απογυμνώνουν τον κρατικό μηχανισμό, επέλεξε την αδιαφορία.
        Το ήδη υποστελεχωμένο υπουργείο πολιτισμού επλήγη βάναυσα από το τις μνημονιακές πολιτικές της εφεδρείας, του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος και της μείωσης των συμβασιούχων, με αποτέλεσμα ο πολιτισμός μας να διέρχεται από σοβαρότατη κρίση και απειλή. Είναι προφανές ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας  βρίσκεται στο στόχαστρο του διεθνούς εγκλήματος, αφού τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι είναι πλέον ουσιαστικά αφύλακτα Αντί όμως να μελετάται η ενίσχυση της αρχαιολογικής υπηρεσίας με προσωπικό και κονδύλια, προωθείται η περαιτέρω συρρίκνωσή της μέσω συγχωνεύσεων των υπηρεσιών.
                     
        
Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
  • Σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να προχωρήσετε για την προστασία της  πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη απειλή;
  • Πως είναι δυνατόν μουσεία να φυλάσσονται από έναν μόνο φύλακα; Πρόκειται να προσλάβετε νέους φύλακες μόνιμους ή συμβασιούχους;
  • Πως αντέδρασε το Υπουργείο Πολιτισμού στις αναφορές της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την ανεπάρκεια του φυλακτικού προσωπικού; Τι μέτρα θα λάβετε για την επαρκή στελέχωση της συγκεκριμένης Εφορείας αλλά και συνολικά της αρχαιολογικής υπηρεσίας σε όλη τη χώρα;
  • Προτίθεστε  να προχωρήσετε σε κάποια νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση της αποδεδειγμένα υποστελεχωμένης αρχαιολογικής υπηρεσίας, από τις μνημονιακές πολιτικές της εφεδρείας και της περαιτέρω συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα;
 
 
                                                                              
                                                                                Ο ερωτών βουλευτής
                                    
 
                                                                               Αναστάσιος Κουράκης