Βουλή - Ερωτήσεις

Τεράστια τα προβλήματα από την έλλειψη φυλακτικού προσωπικού στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Το παράδειγμα του αρχοντικού του Παύλου Κουντουριώτη στην Ύδρα, που παραμένει κλειστό, καταδεικνύει την τραγικότητα της κατάστασης.

03/10/2014
Προς: 
τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ερώτηση

Αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:3284/3.10.2014

Τεράστια τα προβλήματα από την έλλειψη φυλακτικού προσωπικού στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Το παράδειγμα του αρχοντικού του Παύλου Κουντουριώτη στην Ύδρα, που παραμένει κλειστό, καταδεικνύει  την τραγικότητα της κατάστασης.

    

Το πάντοτε υποστελεχωμένο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά τις απανωτές εφεδρείες και διαθεσιμότητες και μετά τον αποδεκατισμό των  συμβασιούχων που εργάζονταν για χρόνια με δικαστικές αποφάσεις, με δυσκολία ανταποκρίνεται  στο  έργο της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι από την έλλειψη κυρίως φυλακτικού  προσωπικού, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαιτέρως στην επαρχία να αναγκάζονται να κλείνουν αίθουσες ή και να αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αρχοντικό του Παύλου Κουντουριώτη στην Ύδρα, που λειτουργούσε ως  μουσείο αρμοδιότητας της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το οποίο εδώ και δύο χρόνια περίπου έχει αναστείλει την λειτουργία του, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού.

Επίσης στο τέλος του Οκτωβρίου θα λήξουν οι συμβάσεις των φυλάκων και λοιπών συμβασιούχων οι οποίοι προσελήφθησαν για τις ανάγκες του διευρυμένου θερινού ωραρίου για τα μεγαλύτερα 33 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας και θα ανακύψουν και για αυτά τα ίδια προβλήματα.

Δυσκολίες στη λειτουργία του λόγω ελλείψεων προσωπικού αντιμετωπίζει ακόμη και το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο τα τελευταία χρόνια αναγκάζεται  κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου να κλείνει αρκετές από τις αίθουσες του, στερώντας από τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες την δυνατότητα να επισκεφθούν τα υψίστης σημασίας εκθέματά του.

      

Επειδή όλα τα μουσεία και οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας πρέπει να έχουν επαρκές προσωπικό.

Επειδή η αρχαιολογική υπηρεσία λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, που έχουν επιβάλει οι μνημονιακοί νόμοι, με δυσκολία ανταποκρίνεται στο πολυσήμαντο και πολυσχιδές έργο της.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:


1.    Σκοπεύει να προσλάβει άμεσα φυλακτικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας;

2.    Σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ανοίξει άμεσα το Αρχοντικό Παύλου Κουντουριώτη;

3.    Πώς θα αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η αρχαιολογική υπηρεσία λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης;

4.    Είναι στις προθέσεις του να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε να εξαιρεθεί ο ιδιαιτέρως ευαίσθητος τομέας του πολιτισμού από πιθανές νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις;


                                                                         

Οι ερωτώντες βουλευτές

   

Μάνια Παπαδημητρίου

Τάσος Κουράκης

Γιώργος Πάντζας

΄Εφη Γεωργοπούλου

Άννα Χατζησοφιά

Μαρία Διακάκη

Τζένη Βαμβακά

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Θοδωρής Δρίτσας

 

Απάντηση: 

Δείτε την απάντηση εδώ: http://bit.ly/1s88BzW