Ομιλίες
Δείτε εδώ την εισήγηση και το βίντεο του Τάσου Κουράκη στην Ολομέλεια 3-9-14 στη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την Ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία
Το λόγο έχει ο κ. Αναστάσιος Κουράκης, Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα να αρχίσω την ομιλία μου με μία διαδικαστική πρόταση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε σχέση με το νομοσχέδιο.
Δεν κατανοούμε, κύριε Υφυπουργέ, γιατί το Υπουργείο προκρίνει να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε μία συνεδρίαση. Καταλαβαίνουμε ότι είναι πάρα πολλά τα ζητήματα. Έχουν προστεθεί και τροπολογίες που φέρνετε την τελευταία στιγμή. Υπάρχουν και δικές μας τροπολογίες, αλλά και άλλων συναδέλφων. Και προφανώς, θα άξιζε, θα έλεγα, όλη αυτή η διαδικασία να έχει μεγαλύτερη άνεση χρόνου. Στριμώχνεται σε μία συνεδρίαση, παρόλο που ο διάλογος στην Επιτροπή έγινε, θα έλεγα, με επάρκεια.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Να σας διακόψω;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Είναι θέμα που το καθορίζει η Διάσκεψη των Προέδρων, κύριε Κουράκη. Δεν είναι θέμα που το εισηγείται το Υπουργείο στο Προεδρείο της Βουλής.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, ξέρω όμως, επειδή έχω υπάρξει κι εγώ μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων, ότι η γνώμη του εκάστοτε Υπουργείου όσον αφορά το σε πόσες συνεδριάσεις θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή βαρύνει.
Και επιπλέον, όπως είπα και στην Επιτροπή, είναι λίγο ανακόλουθο να γίνεται η συζήτηση μία, δύο, τρεις φορές με τη δεύτερη ανάγνωση, με μία σύνθεση Βουλευτών, και τώρα να έλθουν εδώ να αποφασίσουν, να συζητήσουν και να διαβουλευτούν Βουλευτές του Γ΄ Τμήματος.
Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι εκ των πραγμάτων ένα πρόβλημα. Κανονικά τέτοιου είδους θέματα πρέπει να πάνε στην Ολομέλεια και όχι στα Θερινά Τμήματα, όπως είπα.
Θέλω να αρχίσω, πριν μπω στο κυρίως θέμα, με μία καταγγελία που έχει κάνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών όσον αφορά το εξής: Δημοσιεύτηκε στις 29/08, δηλαδή πριν από μερικές ημέρες, ο Οργανισμός του Υπουργείου Παιδείας, όπου δεν προβλέπεται να υπάρχει Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.
Αυτό με άλλα λόγια, κύριε Υπουργέ –μιλώ για την Υπουργική Απόφαση- θεωρούμε ότι δηλώνει, με έναν ρητό τρόπο, ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πολιτείας στα ιδιωτικά σχολεία, κατά παραβίαση του άρθρου του Συντάγματος -άρθρο 16, παράγραφος 8- που επιτάσσει ρητά την υποχρέωση της πολιτείας να ελέγχει το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της Παιδείας που παρέχεται από την ιδιωτική εκπαίδευση.
Καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις και στην πιστοποίηση των τίτλων σπουδών που εκδίδουν και στην ισοτιμία τους με αυτά του Δημοσίου και στη συμμετοχή των μαθητών στις εθνικές εξετάσεις.
Στο βαθμό, δε, που οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υφίστανται έναν άγριο διωγμό με πλήρη κατάλυση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, καταλαβαίνετε ότι η πίεση που θα αισθάνονται για τη βαθμολογία θα είναι τεράστια από τους ιδιοκτήτες. Επιπλέον, στο βαθμό που αυτή η βαθμολογία συνυπολογίζεται στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί ένα πάρα πολύ δύσκολο και τοξικό περιβάλλον για την αλλοίωση όλων των εκπαιδευτικών διαδικασιών στα ιδιωτικά σχολεία.
Επιπλέον, θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, να μας διευκρινίσετε το εξής: Στο νέο οργανισμό για πρώτη φορά -εάν δεν είναι για πρώτη φορά, θα ζητήσω συγγνώμη και θα το πάρω πίσω, από όσο, όμως, το εξετάσαμε- προβλέπεται ότι θα υπάρχει εποπτεία και αναφέρει τη λέξη «φροντιστήρια» στα δημοτικά. Ως τώρα ξέραμε ότι υπάρχουν φροντιστήρια στη Μέση Εκπαίδευση. Ξέρουμε ότι άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα μαθήματα μπροστά στην κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος εν τω συνόλω. Η πρόβλεψη, όμως, ότι θα υπάρχουν φροντιστήρια και στα δημοτικά σχολεία και στα παιδάκια του δημοτικού, άρα χρειάζεται μία εποπτεία, είναι εξαιρετικά δυσάρεστη βεβαίως. Αντί να κάνουμε προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τη δημόσια εκπαίδευση, προσπαθούμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα φροντιστήρια για τα δημοτικά που θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν σε όλη την επικράτεια.
Ως προς το ζήτημα το οποίο συζητούμε, τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία, θα λέγαμε ότι οι διατελέσαντες Υπουργοί με την πολιτική που έχουν ασκήσει -πολλές φορές αντιφατική- δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα ανθρώπων οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα think tank ώστε να συσκεφθούν όλοι μαζί και να προτείνουν κάτι καλό.
Επιπλέον, έχω ακούσει από διάφορους συναδέλφους κατά καιρούς -και όχι μόνο από συναδέλφους, αλλά και από δημοσιογράφους και από άλλους, με καλή πρόθεση- ότι ορισμένα ζητήματα όπως είναι της παιδείας, της υγείας θα έπρεπε να έχουν έναν μόνιμο Υπουργό, δεν είναι θέμα ανταγωνισμού των κομμάτων. Μία τέτοια αντίληψη περνάει και εδώ. Δηλαδή, οι διατελέσαντες Υπουργοί, ανεξάρτητα από την πολιτική τους, στο βαθμό που είναι φωτεινά μυαλά -αν είναι- θα μπορούν να χαράξουν και να συμβάλουν με ένα συμβουλευτικό τρόπο στη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Θεωρώ ότι αυτό είναι ένας μύθος. Προφανώς η πολιτική στην παιδεία, όπως και στην υγεία, είναι θέμα κατεύθυνσης, είναι θέμα προτεραιοτήτων, είναι θέμα κονδυλίων, είναι θέμα πού το θες να πάει και τι ανθρώπους χρειάζεται να διαμορφώσεις. Αυτό έχει ένα πολιτικό πρόσημο.
Η πολιτική που θα ασκήσετε εσείς σε μία άλλη κυβέρνηση με τις ίδιες ικανότητες που έχετε θα είναι διαφορετική, γιατί οι στόχοι της άλλης κυβέρνησης θα είναι διαφορετικοί όσον αφορά την πολιτική κατεύθυνση.
Με την έννοια αυτή, εμείς δεν βρίσκουμε καθόλου το λόγο για το τι θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο όργανο και προφανώς είμαστε αρνητικοί.
Ως προς το ζήτημα του διπλασιασμού της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών, θεωρούμε ότι, κατ’ αρχήν, είναι ένα θετικό μέτρο. Χρειάζονται να ενισχύονται με αυξημένα μόρια οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι πηγαίνουν σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Όμως, κύριε Υπουργέ -και θα ήθελα στο σημείο αυτό να με προσέξετε ιδιαίτερα- κάνοντας μια κριτική, θα έλεγα το εξής: Τι νόημα έχει να τους δίνουμε μόρια και μάλιστα αυξημένα, όταν δεν ανοίγουμε τους πίνακες; Αυτό, ξέρετε, δεν προκύπτει αυτομάτως. Εμείς περιμέναμε σήμερα να έρθει μία νομοτεχνική βελτίωση -και επειδή μερικά δευτερόλεπτα πριν είδα τη νομοτεχνική βελτίωση…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα έρθει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ελπίζω.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα έρθει, κύριε συνάδελφε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Έχει κρατηθεί με την πρώτη φουρνιά!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Σωστό είναι αυτό που είπατε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Βεβαίως. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα.
Παρόλα αυτά, αυτό είναι μία ατέλεια η οποία θεραπεύεται με τον τρόπο που είπατε.
Το δεύτερο είναι ότι υπήρξαν άνθρωποι πριν από σήμερα, οι οποίοι πήγαν -και χωρίς αυξημένα μόρια, δεν τους είχε υποσχεθεί κανείς αυξημένα μόρια- προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν να μπουν σε μία σειρά. Όλους αυτούς τους ανθρώπους, λοιπόν, τους αφήνουμε έξω.
Εμείς λέμε ότι επειδή οι πίνακες είχαν κλειδώσει από το 2010, θα πρέπει να ξεκλειδώσουν από τότε, γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαθέτουν τα μόρια τα οποία θέλουν με έναν τρόπο να τα καταθέσουν για να εξασφαλίσουν μία θέση. Άρα, να διασφαλιστεί η αναδρομικότητα στη σχετική διάταξη.
Όσον αφορά το άρθρο 8 του νομοσχεδίου που προτείνει το Υπουργείο για την πρόσληψη κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικών με αναπηρία ως αναπληρωτών στη γενική εκπαίδευση, εμείς θεωρούμε ότι είναι ορθή η θετική διάκριση σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία. Θεωρούμε ότι είναι σωστό να τους δίνεται ενισχυμένη δυνατότητα να ασκήσουν το εκπαιδευτικό έργο στη γενική εκπαίδευση.
Το Υπουργείο, όμως -θα μου επιτρέψετε να πω- το αντιμετωπίζει με μισή καρδιά. Ενώ στο προσχέδιο προβλεπόταν 10% των θέσεων αναπληρωτών της γενικής εκπαίδευσης να καλύπτεται από καθηγητές με αναπηρία, μετά το 10% έγινε 5%. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ανάγνωσης στην Επιτροπή προστέθηκε και η πρόβλεψη η διάταξη αυτή να μην ισχύσει φέτος, αλλά από το χρόνου.
Εμείς νομίζουμε ότι πρέπει να παραμείνει το 10% και για φέτος. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι όσον αφορά το ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα της εκπαιδευτικής μονάδας, αυτό θα μπορούσε να είναι στο 15% ή έστω στο 20%, ώστε να μπορέσει να δουλέψει και το σχολείο αντιστοίχως.
Όσον αφορά στο θέμα της διαγραφής των φοιτητών, έχουμε αναπτύξει τη δική μας επιχειρηματολογία λέγοντας ότι οι φοιτητές έχουν μπει στο πανεπιστήμιο όποτε έχουν μπει κι έχουν αποκτήσει φοιτητική ιδιότητα με κάποιους κανόνες που έλεγαν ότι ποτέ δεν τη χάνεις αυτήν την ιδιότητα. Επομένως, αν θέλαμε να αλλάξουμε το καθεστώς, θα έπρεπε να το κάνουμε από εδώ και πέρα. Δεν είναι δυνατόν σε φοιτητές οι οποίοι σταμάτησαν τις σπουδές τους για οικογενειακούς, προσωπικούς, λόγους υγείας ή άλλους, αυτή τη στιγμή να τους βάζουμε το μαχαίρι στο λαιμό και να τους λέμε ότι από το 2011 μέχρι σήμερα –για να είμαι και ακριβής- θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Όταν έχουμε σχολές με πάρα πολλά μαθήματα –εξήντα, εβδομήντα, ογδόντα, ενενήντα σε ορισμένες σχολές- καταλαβαίνετε ότι μέσα σε τρία χρόνια είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεχάσεις όλα τα προβλήματα που σε οδήγησαν εκτός πανεπιστημίου ή ΤΕΙ και να ολοκληρώσεις τις σπουδές.
Εμείς λέμε να μη γίνει καμία διαγραφή. Δεν κοστίζουν τίποτα στο Δημόσιο. Μπορείτε από εδώ και πέρα να κάνετε ό,τι θέλετε, αλλά να μην αφορά τους συγκεκριμένους.
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα την προσοχή σας, γιατί θα πω κάτι που έχει σχέση με τα δικά σας λεγόμενα. Είχατε πει στην Επιτροπή ότι σύμφωνα με την τροπολογία που φέρνετε μπορούν να συμμετέχουν σε δύο συνεχείς εξεταστικές περιόδους όσοι έχουν παρουσιαστεί μία φορά στις εξετάσεις τα δύο τελευταία χρόνια. Δεχθήκατε ένα αίτημα από πρυτάνεις –και το κάνατε δεκτό- να είναι «όσοι έχουν εγγραφεί».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Σε ένα εξάμηνο. Το έχω εδώ. Θα σας το δώσω.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Περίμενα να μας το έχετε δώσει ως τώρα, για να ξέρουμε ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε. Αν το έχετε, θα το δούμε…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε συνάδελφε, αν θέλετε, μπορώ να το καταθέσω.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Βεβαίως, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να το καταθέσω τώρα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Μπορείτε να το καταθέσετε μετά την ομιλία του κ. Κουράκη, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Εντάξει, κυρία Πρόεδρε. Θα το καταθέσω μόλις τελειώσει ο κύριος συνάδελφος.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Πάντως, σ’ αυτό το θέμα εμείς έχουμε καταθέσει τροπολογία, την οποία στη δευτερολογία μου και με βάση αυτό που θα κατατεθεί θα αναπτύξω περισσότερο.
Όσον αφορά την τροπολογία που κατατέθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου την Παρασκευή, θα πω τα εξής: Οι εννέα παράγραφοι που εισάγει με αρκετές υποπεριπτώσεις εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που ταλανίζουν την ελληνική εκπαίδευση.
Όσον αφορά τις ΕΠΑΣ, το Υπουργείο επανέρχεται μιλώντας για τα προβλήματα που δημιούργησε η κατάργησή τους. Θα έλεγα ότι το Υπουργείο παραδέχεται το λάθος του, αλλά δεν τολμά να το επανεξετάσει εν τω συνόλω. Τι κάνει; Παρατείνει τη λειτουργία των ΕΠΑΣ, αλλά –προσέξτε, κύριοι συνάδελφοι- παρατείνει τη λειτουργία για ένα χρόνο ακόμα των ιδιωτικών ΕΠΑΣ. Αυτό είναι ένα ακόμα δώρο στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα στα ΕΠΑΣ του Υπουργείου Παιδείας. Δηλαδή, δεν παρατείνεται η λειτουργία των ΕΠΑΣ του Υπουργείου Παιδείας, ενώ αυτό το πράγμα το κάνει στα ιδιωτικά. Η δικαιολογία –ή η εξήγηση, αν θέλετε- είναι ότι επειδή έχουν προχωρήσει οι εγγραφές, πρέπει να τους δώσουμε μία δυνατότητα. Μα, οι εγγραφές προχώρησαν και στα δημόσια. Γιατί δεν κάνει το ίδιο και στα δημόσια; Γι’ αυτό λέμε ότι είναι ένα δώρο στους ιδιοκτήτες αυτών των ιδιωτικών ΕΠΑΣ.
Θα αναφερθώ τώρα στην τρίτη τροπολογία που κατατέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ και θα κάνω ένα γενικότερο σχόλιο. Καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο που συζητείται στο Β΄ Τμήμα και τώρα έρχεται να ψηφιστεί στο Γ΄ Τμήμα και που κατατίθενται τροπολογίες κάθε τρεις και λίγο, δεν μας δίνει καμία βεβαιότητα και καμία αίσθηση ότι είναι ένα μελετημένο σχέδιο, ότι ξέρει πού πατά, ότι δεν έχει αντιφάσεις και ότι αντιμετωπίζει το θέμα με μία στοιχειώδη σοβαρότητα.
Εν πάση περιπτώσει, τη Δευτέρα το βράδυ κατατέθηκε μία τροπολογία που θα έλεγα ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει πόρους για την πληρωμή των αναπληρωτών από τις δημόσιες επενδύσεις του Υπουργείου Παιδείας. Εάν σ’ αυτό εμείς έχουμε αντίρρηση –που έχουμε αντίρρηση- θα μας πείτε «καλά, αυτοί οι άνθρωποι να μην πληρωθούν;». Ας φροντίζατε να εξασφαλίσετε πόρους μ’ άλλον τρόπο, γιατί οι δημόσιες επενδύσεις του Υπουργείου Παιδείας είναι για τα σχολεία, για τα νηπιαγωγεία, για χιλιάδες άλλα πράγματα.
Δεν είναι δυνατόν! Θα σας πω ένα παράδειγμα: Είναι σαν να δίνουμε σε έναν αγρότη δέκα κιλά σπόρο καλαμπόκι για να σπείρει το χωράφι του και να έχει μία σοδιά και να το φάει, να το κάνει μπομπότα.
Έχουμε ορισμένα χρήματα για να κάνουμε σχολεία και να πάρουμε ανθρώπους. Εάν δεν κάνουμε σχολεία και τα χρησιμοποιήσουμε για τη μισθοδοσία τους, νομίζετε ότι αυτό είναι μία σοβαρή διαδικασία που προάγει; Θα μου πείτε «Δεν υπάρχουν». Να βρείτε. Να τα βρείτε, όπως μας υποσχεθήκατε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ότι έχετε συμφωνήσει με τον κ. Μητσοτάκη, τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε δέκα χιλιάδες θέσεις, ώστε μέσα από ένα διαγωνισμό ΑΣΕΠ κλπ., να γίνουν οι προσλήψεις με μονίμους στα σχολεία, γιατί αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ δυσάρεστη. Και, βεβαίως, με αναπληρωτές δεν λύνεται το θέμα.
Κι εδώ, βεβαίως, φέρνετε και άλλη μία διάταξη για την ισοτιμία πτυχίων της αλλοδαπής -εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης- που ανεπιτυχώς είχε επιχειρήσει να προωθήσει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Τότε είχαμε χαλάσει τον κόσμο. Το τράβηξε πίσω ο κ. Αρβανιτόπουλος. Το επαναφέρατε εσείς.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κι εγώ το παίρνω πίσω, κύριε συνάδελφε, και θα πω στην ομιλία μου το γιατί.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Χαιρόμαστε πάρα πολύ για αυτό.
Τώρα, διορθώστε με αν κάνω λάθος: Έχω την εντύπωση -έως βεβαιότητα- ότι στην Επιτροπή είχατε υποσχεθεί για τους διαθεσίμους της Μέσης Εκπαίδευσης, τους χίλιους επτακόσιους σαράντα και άλλους ογδόντα πέντε που έχουν απολυθεί και δεν πληρώνονται από τον Μάρτιο, ότι δεν θα απολυθεί κανείς. Τουλάχιστον, αυτό κατάλαβα εγώ.
Επειδή δεν υπάρχει καμμία ρύθμιση πάνω σε αυτό, θα ήθελα εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πω και να ζητήσω επειδή ακριβώς αυτοί οι χίλιοι επτακόσιοι σαράντα -τώρα είναι λιγότεροι, βέβαια, είναι χίλιοι πεντακόσιοι σαράντα- να διαβεβαιώσετε ότι κανένας από αυτούς δεν θα απολυθεί γιατί είναι όλοι πάρα πολύ χρήσιμοι. Επιπλέον, ότι αυτοί οι ογδόντα πέντε, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από τον Μάρτη, όλοι θα τοποθετηθούν σε θέσεις, γιατί τους χρειάζεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Να σταματήσει, λοιπόν, αυτή η ομηρία και να επανέλθουν όλοι στη θέση τους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Και κάτι ακόμα που έχει σχέση με το νομοσχέδιο που κατεβάζετε. Αυτοί όλοι των ειδικοτήτων που έχουν φύγει εξαιτίας της κατάργησης ορισμένων τμημάτων και έχουν μείνει σε διαθεσιμότητα, αντί να αξιοποιηθούν στις ιατρικές και άλλες ειδικότητες, να πάνε στα ΙΕΚ, στα δημόσια ΙΕΚ, τους κρατάμε σε διαθεσιμότητα ή τους στέλνουμε στις δομές υγείας να κάνουν άλλα πράγματα από αυτά που έκαναν με μεγάλη επιτυχία τόσο χρόνια και θα προσλάβουμε ωρομίσθιους για να μπορούν να λειτουργήσουν τα δημόσια ΙΕΚ. Ε, να κάνουν αυτή τη δουλειά η άνθρωποι που ξέρουν.
Κάποιος ο οποίος διδάσκει νοσηλευτική ή ένας γιατρός ο οποίος διδάσκει ιατρικά επαγγέλματα, που έχει τεράστια εμπειρία τόσα χρόνια, είναι πολύ πιο χρήσιμος στην εκπαίδευση παρά να κάνει τον μικροβιολόγο, τον βιοπαθολόγο ή η νοσηλεύτρια να κάνει την νοσηλεύτρια στα νοσοκομεία.
Θα έλεγε να το δείτε με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτό το πράγμα.
Κλείνω με αυτό: Εν τέλει, θα έλεγα ότι εκτιμούμε ότι θα έχει να προσφέρει πολλά το Υπουργείο Παιδείας εάν μέχρι το τέλος της συζήτησης καταθέσει προσθήκες ή τροπολογία για τα εξής ζητήματα:
Για τις προσλήψεις: Να καλυφθούν όλα τα κενά των εκπαιδευτικών με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, τουλάχιστον τόσων όσες είναι και οι συνταξιοδοτήσεις αυτής της χρονιάς.
Άμεσος διορισμός όσων είναι διοριστέοι από το 2008 με τον ΑΣΕΠ και οι υπόλοιποι από τους πίνακες προϋπηρεσίας των αναπληρωτών. Βεβαίως, πρέπει να αναγνωριστεί ολόκληρη η προϋπηρεσία των αναπληρωτών-ωρομισθίων από το 2010.
Ταυτοχρόνως, πρέπει να καταργηθούν οι αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 3848/2010.
Όσον αφορά τις διαθεσιμότητες, όπως το ανέφερα και προηγουμένως, να μην γίνει καμμία απόλυση εκπαιδευτικού και να προκηρυχθούν άμεσα όσες επιπλέον θέσεις απαιτούνται ώστε να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός από το σύνολο των εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα ή υπό απόλυση.
Να επανέλθουν όλες οι ειδικότητες και οι τομείς που καταργήθηκαν στη δευτεροβάθμια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και να επιστρέψουν σε αυτές όλοι οι εκπαιδευτικοί.
Τέλος, θα λέγαμε –θα το αναπτύξουμε μετά- ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν να δίδονται τόσα πολλά δώρα προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είστε Υπουργός της δημόσιας Παιδείας και -όπως είπα προηγουμένως- έχετε εποπτεία της ιδιωτικής. Δυστυχώς, όμως, όπως ανέφερα στην εισαγωγή της ομιλίας μου, φαίνεται πως το Υπουργείο αποφάσισε να αποσυρθεί πλήρως από την εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Αυτό είναι πάρα πολύ αρνητικό και θα έλεγα στο βαθμό που δεν το είχατε αντιληφθεί ή δεν συμφωνείτε με αυτό, θα μπορούσατε να το διορθώσετε. Δηλαδή, στο νέο οργανισμό -εάν «σηκώνει» διόρθωση- να υπάρχει και εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.
Σας ευχαριστώ.
Εισερχόμαστε στο στάδιο των δευτερολογιών.
Το λόγο έχει ο κ. Κουράκης για πέντε λεπτά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, αυτές τις ημέρες στο Παρίσι ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι ενώπιον των εκπροσώπων των δανειστών θα επαναλάβει την δέσμευσή του για τη συμπλήρωση δεκαπέντε χιλιάδων απολύσεων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους.
Γνωρίζουμε ότι υπολείπεται ένας αριθμός εξήμισι χιλιάδων. Οι πληροφορίες που έχουμε –και είναι πολύ σοβαρές- είναι ότι αυτός ο αριθμός θα προκύψει όσον αφορά τις τρεις έως τέσσερις χιλιάδες από υπαλλήλους που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Επειδή, προφανώς, μας ενδιαφέρει κανένας από τους υπαλλήλους που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας να μην απολυθεί, θα θέλαμε να ζητήσουμε από τον κύριο Υπουργό, τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος διαβεβαίωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι από τους καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης που είναι σε διαθεσιμότητα δεν απολυθεί κανένας, να αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο το εννοεί. Και επειδή γνωρίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα, απ’ ό,τι μου είπε ο Υπουργός, θα έρθει το νομοσχέδιο περί τα θρησκευτικά, θα παρακαλούσαμε εκεί μέσα να υπάρχει η σχετική νομοθετική ρύθμιση και να γίνουν οι διαδικασίες εκείνες ώστε να μην απολυθεί κανείς από τους καθηγητές που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Προφανώς δεν υπαινισσόμεθα καθόλου ότι θα πρέπει να βρεθεί από αλλού ο αντίστοιχος αριθμός για να συμπληρωθεί ο αριθμός των εξίμισι χιλιάδων. Θεωρούμε ότι αυτό το κυνήγι κεφαλών κάποτε πρέπει να σταματήσει και ευχόμεθα να γίνει το ταχύτερο δυνατό.
Όσον αφορά τις δικές μας τροπολογίες: Έχουμε ήδη καταθέσει μία τροπολογία ώστε να μη γίνει καμμία απόλυση. Μια άλλη τροπολογία αφορά το θέμα της μη διαγραφής των φοιτητών. Θεωρούμε ότι η ρύθμιση που δίνετε, αφορά ορισμένους. κι αν υπάρχουν κάποιοι φοιτητές που χρωστούν δέκα, δεκαπέντε μαθήματα στις σχολές που έχουν πάρα πολλά μαθήματα, καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατο σε δύο εξεταστικές περιόδους να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις υποχρεώσεις. Άλλωστε, αυτοί οι φοιτητές, όπως αναφέρθηκε από πάρα πολλούς συναδέλφους στην Αίθουσα αυτή, αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους για λόγους πολλές φορές υπέρτερους της θέλησής τους, παραδείγματος χάριν οικογενειακούς ή λόγους υγείας.
Επομένως, θα έχουμε το εξωφρενικό φαινόμενο μερικοί φοιτητές να κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, να τους μένουν πολύ λίγα μαθήματα μέχρι το πτυχίο και να βρεθούν εκτός του πανεπιστημίου και χωρίς πτυχίο. Αυτό, βεβαίως, θα συνιστά πολλές, μικρές προσωπικές τραγωδίες.
Θα ήθελα να το ξαναδείτε. Και αν δεν μπορείτε να το δείτε σήμερα, τότε στο νομοσχέδιο που θα έρθει, να έχετε μία σοφότερη αντιμετώπιση για όλους αυτούς τους φοιτητές.
Η άλλη τροπολογία που έχουμε καταθέσει ως ΣΥΡΙΖΑ αφορά το θέμα της προαγωγής των μαθητών της Α΄ Λυκείου οι οποίοι διαγωνίστηκαν φέτος με το νέο σύστημα εξετάσεων. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι με το σύστημα αυτό, με την «τράπεζα των θεμάτων» που το πληροφορήθηκαν την τελευταία στιγμή, ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών της Α΄ Λυκείου παραπέμπεται το Σεπτέμβριο για εξετάσεις. Αυτό που θέλουμε να ζητήσουμε είναι μια ιδιαίτερη ευαισθησία στη μεταχείριση αυτών των παιδιών. Επίσης, θέλουμε τα θέματα να μπούνε από τους διδάσκοντες και όχι από την «τράπεζα των θεμάτων». Επιπλέον, να μην ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού του βαθμού προαγωγής και να επανέλθει το προηγούμενο πλαίσιο. Είναι πολύ σημαντικό να μην ανακόψουμε την πορεία των μαθητών αυτών από το πανεπιστήμιο. Και αυτό μπορεί να γίνει με το να μην προσμετρηθεί ο βαθμός της Α΄ Λυκείου στον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης.
Μια άλλη τροπολογία ήταν αυτή που μπόρεσα να αναφέρω για πολύ λίγο στον Υπουργό πριν αποχωρήσει και η οποία αφορά ένα θέμα που προέκυψε μετά την κατάργηση των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ τον Ιούλιο του 2013. Είναι αδικαιολόγητη η κατάργηση της ειδικότητας ΠΕ 17.13 η οποία αφορά τους αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΤΕΙ της Κρήτης. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί δεν διδάσκουν στα ΕΠΑΛ, αλλά στα Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας και είδαν την ειδικότητά τους να καταργείται μαζί με τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ χωρίς κανένα λόγο. Θεωρώ ότι έγινε –δεν ξέρω- εκ παραδρομής, γιατί υπάρχει αντίστοιχη ειδικότητα στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου ή Ιονίου, αν δεν κάνω λάθος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή.)
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Μου υποσχέθηκε ότι θα το δει με προσοχή και θα το φέρει όταν θα έλθει το επόμενο νομοσχέδιο για τα θρησκευτικά.
Εν κατακλείδι θέλω να πω ότι η θέση μας είναι πως καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Για τα επιμέρους άρθρα θα τοποθετηθούμε όταν θα έρθει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν θα ψηφίσουμε ένα-ένα άρθρο; Στην ψηφοφορία, στις τροπολογίες και τα υπόλοιπα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Αν θέλετε κάποιο να το τονίσετε για να φανεί…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Αν όχι, κλείστε, παρακαλώ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν θέλω να πω κάτι. Ήδη σας έχω πει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Έχουν καταγραφεί στα Πρακτικά από την τοποθέτησή σας και τις εισηγήσεις των συναδέλφων.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Μπορώ να σας πω ότι είμαστε «ΚΑΤΑ» όσον αφορά τα άρθρα 1 έως 3. Δηλώνουμε «ΠΑΡΩΝ» στα άρθρα 4,5 και 6. Ψηφίζουμε «ΝΑΙ» στο άρθρο 7 και δηλώνουμε «ΠΑΡΩΝ» στο άρθρο 8.
Όσον αφορά τις τροπολογίες, για τη διαγραφή των φοιτητών προφανώς είμαστε «ΚΑΤΑ». Για την πολυτροπολογία με πάρα πολλά άρθρα, σε μερικά, εάν ήταν διαφορετικά, θα είχαμε κάποια διαφοροποίηση, αλλά εν τω συνόλω είμαστε «ΚΑΤΑ».
Στην τροπολογία κάποιων Βουλευτών για μοναχούς όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ δηλώνουμε «ΠΑΡΩΝ».
Τέλος, τις τροπολογίες που ήρθαν κακώς, πάντα άσχετες, αλλά αφορούν εργατικά θέματα για κάποιους εργαζόμενους τις υπερψηφίζουμε και τις δύο.
Τριτολογία
Ορίστε, κύριε Κουράκη, έχετε το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, όταν λείπατε είχα υποβάλει ένα ερώτημα προς εσάς και δεν πήρα απάντηση από τον κύριο Υφυπουργό -καλώς ή κακώς, δεν έχει σημασία. Μας διαβεβαιώσατε το πρωί προς πολύ μεγάλη ικανοποίηση ημών, των ενδιαφερομένων, ότι δεν θα απολυθεί κανένας από τους διαθεσίμους των καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης. Είπα ότι επειδή τελειώνουν οι προκηρύξεις και αναμένεται κάποιοι εξ αυτών να μείνουν στο κενό –υπολογίζεται ότι δεν θα απορροφηθούν όλοι, θα είναι γύρω στους διακόσιους και μαζί με τους ογδόντα πέντε φτάνουν τα τριακόσια περίπου άτομα- θα πρέπει να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταστεί δυνατόν να επαναπροκηρυχθούν και να απορροφηθούν όλοι. Παρακάλεσα εάν μπορείτε να δεσμευτείτε ότι με το νομοσχέδιο που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα για τα Θρησκευτικά θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, ώστε κανένας να μην απολυθεί. Θα ήθελα να μου πείτε πώς τοποθετείστε επ’ αυτού.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε και εμείς.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων):
Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του κ. Κουράκη θα ήθελα να πω το εξής: Είπα το πρωί –νομίζω ότι το κάλυψα, αλλά να το ξαναπώ- ότι είχε συμφωνηθεί από αυτούς που απελύθησαν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα ΕΠΑΛ, με τις προκηρύξεις που θα γίνουν να δηλώσουν την προτίμησή τους και να πάρουν θέσεις, αλλά όπως εξελίσσεται αυτή η διαδικασία δημιουργεί προβλήματα και εμπλοκές. Δεν είναι σίγουρο ότι χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση. Ίσως χρειάζεται μία διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των προκηρύξεων. Κύριε συνάδελφε, αυτό το θέμα εμφανίζει μία τεχνική όψη που μου είναι πολλές φορές δύσκολο να την κατανοήσω. Μιλάω με τους ενδιαφερομένους εκπαιδευτικούς, αυτούς που είναι σε διαθεσιμότητα -είναι πολύ στενόχωρη η θέση μου- και ό,τι μου λένε μου φαίνεται σωστό. Μετά όμως όταν μιλάω με την υπηρεσία, που λέει άλλα πράγματα, και αυτά σωστά μου φαίνονται. Τους είπα ότι πρέπει επιτέλους να συνεδριάσουμε όλοι μαζί. Αυτό θα γίνει αυτήν την Παρασκευή το μεσημέρι για να δούμε με ποιον ακριβώς τρόπο, σε συνεργασία και με Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και με το ΑΣΕΠ, θα αποφύγουμε τα λάθη. Θεωρώ ότι η κύρια ευθύνη βαραίνει εμάς και όχι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εμείς είμαστε το Υπουργείο που εποπτεύει τα θέματα των εκπαιδευτικών. Άρα, εάν γίνει κάποιο λάθος που θα καταλήξει σε ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, εμείς θα φταίμε. Επομένως, για να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να αποφύγουμε τα λάθη, την Παρασκευή το μεσημέρι θα γίνει αυτή η συνάντηση.