Ομιλίες

Ομιλία Τάσου Κουράκη στη Βουλή 4.12.2014 στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015, για το Νίκο Ρωμανό και την Παιδεία

04/12/2014

Εάν θέλετε να δείτε και το κείμενο της ομιλίας κάντε κλικ στον τίτλο 

Η ομιλία του Τάσου Κουράκη στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του      Κρατικού Προϋπολογισμού του 2015

 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Το λόγο έχει ο κ. Κουράκης από το ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.   

Θέλοντας να μιλήσω για τον προϋπολογισμό που αφορά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα ήθελα να αναφερθώ πρώτα στη στάση του Υπουργού Παιδείας του κ. Λοβέρδου όσον αφορά την τοποθέτησή του και την μη παρέμβασή του στη διεκδίκηση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού για την άσκηση του δικαιώματος στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 Θα ήθελα να τονίσω ότι μετά από είκοσι μέρες απεργίας πείνας εδέησε ο κύριος Υπουργός μέσω Facebook να δηλώσει ότι ναι μεν ήταν αναρμόδιος, αλλά η αρμοδιότητα του περιορίζονταν στο να εξασφαλίσει τις συνθήκες αποφοίτησης όλων των έγκλειστων επιτυχόντων, λες και το θέμα είναι η αποφοίτηση και όχι αυτή ταύτη η εκπαιδευτική διαδικασία.

Στη συνέχεια, έχουμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Αθανασίου να καταθέτει τροπολογία που θα συζητηθεί την επόμενη βδομάδα για την εξ αποστάσεως φοίτηση, αγνοώντας –ή θέλοντας να αγνοήσει- προφανώς ότι ούτε τα σωφρονιστικά καταστήματα, ούτε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν την υλικοτεχνική υποδομή για να εξασφαλίσουν μια τέτοια φοίτηση.

Προφανώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει και στη χώρα μας και στις άλλες χώρες η εξ αποστάσεως διδασκαλία. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία προϋποθέτει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και σε όλες τις βιβλιοθήκες του κόσμου εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Είναι διατεθειμένος ο κύριος Υπουργός να εξασφαλίσει τις υποδομές και την ελευθερία να επικοινωνούν οι φοιτητές των σωφρονιστικών καταστημάτων με το διαδίκτυο όλο το εικοσιτετράωρο προς όλες τις βιβλιοθήκες του κόσμου; Προφανώς, όχι.

Προφανώς, επίσης, γνωρίζει ότι ο Πρόεδρος των ΤΕΙ, όπου έχει πετύχει ο συγκεκριμένος κατάδικος ο Νίκος Ρωμανός, δηλώνει ότι δεν υπάρχει υποδομή για να εξασφαλιστεί κάτι τέτοιο.

Όλο το ενδιαφέρον είναι υποκριτικό και κάτι ακόμη χειρότερο: Κινδυνεύει να ανατραπεί η δυνατότητα χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών, δίνοντας νομιμοφανή κάλυψη στα συμβούλια για την απόρριψη αιτήσεων χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας. Κάνουμε δηλαδή ένα βήμα προς τα πίσω.

Είναι επιτακτική ανάγκη –όλος ο κόσμος το ζητάει, όλοι οι φορείς- να δοθεί μια απάντηση ουσιαστικής δυνατότητας εκπαίδευσης του Νίκου Ρωμανού στην εκπαιδευτική διαδικασία πριν να είναι πολύ αργά.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό για την παιδεία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε εξωφρενικά πράγματα. Στην εξαετία 2009-2015 έχουμε μια μείωση της τάξεως του 35,6%, το οποίο οδηγεί σε πλήρη διάλυση της παιδείας. Οι μειώσεις αυτές είναι 7% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε σχέση με το 2014, 14% σε σχέση με το 2013 και 7% σε σχέση με το 2014 στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 2009 δίδονταν 40 εκατομμύρια ευρώ. Το 2014 τα 40 εκατομμύρια έγιναν 17,5 εκατομμύρια. Το 2015 προβλέπεται το ποσό να φτάσει τα 15 εκατομμύρια, ενώ οι ανελαστικές δαπάνες φθάνουν στα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο δραματική είναι η κατάσταση στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο καθώς υπάρχει ένα σοβαρότατο έλλειμα και αδυνατούν –όπως λέει η Κοσμητεία και η Σύγκλητος- να ανταπεξέλθουν στις εκπαιδευτικές ανάγκες. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα ΤΕΙ. Η Σύγκλητος του ΤΕΙ της Αθήνας δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.

Κοιτάξτε, το εξωφρενικό: Οι δαπάνες, οι οποίες δίδονται στις νομαρχίες για να δουλέψουν τα σχολεία υφίστανται μια μείωση της τάξεως του 74%. Είμαστε δηλαδή σε εκείνη την τραγική κατάσταση ώστε να μην μπορούν να εκπληρωθούν στοιχειώδεις ανάγκες όπως η θέρμανση και άλλα έξοδα των σχολικών επιτροπών.

Αντ’ αυτού, έχουμε τις λεγόμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τις οποίες προτείνει το Υπουργείο Παιδείας. Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι προτείνει μια από τις δράσεις αυτές να είναι το λεγόμενο «κοινωνικό σχολείο», στο οποίο προτείνονται θεματικές όπως ο ρατσισμός, σχολική βία, παχυσαρκία, χρήση ουσιών και πολλά άλλα. Πρέπει να πούμε στον κύριο Υπουργό ότι αυτά εμπεριέχονται στην εγκύκλιο σχολικών προγραμμάτων, αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν καθώς ο αριθμός των εκπαιδευτικών είναι εξαιρετικά μειωμένος.

Ρωτάμε: Σε αυτό το λεγόμενο «κοινωνικό σχολείο εξετάζονται θέματα όπως είναι ο υποσιτισμός των μαθητών, η πλημμελής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Εξετάζεται η αυξανόμενη μαθητική διαρροή καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας; Τι θα γίνει με την ειδική αγωγή και τη λειτουργική ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όταν μόνο για το αυτιστικό φάσμα χρειάζονται δεκάδες εκπαιδευτικοί για την παράλληλη στήριξη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εκπαίδευση των παιδιών αυτών;

Θα καταργήσει την εκβιαστική αξιολόγηση, η οποία είναι πρόφαση για αθρόες απολύσεις εκπαιδευτικών; Θα προχωρήσει στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και τόσα άλλα;

Τελικά, πολύ φοβάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το λεγόμενο «κοινωνικό σχολείο» του κ. Λοβέρδου είναι ένα αντι-κοινωνικό σχολείο.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να δηλώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναπροσλάβει όλους τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν, γιατί κανένας εκπαιδευτικός, διοικητικός υπάλληλος ή σχολικός φύλακας δεν περισσεύει.

Για να αποτιμηθεί το εκπαιδευτικό έργο πρέπει πρώτα να στηριχθεί με κάθε τρόπο και να ανυψωθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, θα καταργήσουμε τις ευέλικτες μορφές εργασίας στην εκπαίδευση και θα «παγώσουμε» τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ θα επαναλειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες που καταργήθηκαν -νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια- βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.

Επιλογή μας είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης για τις πιεστικές ανάγκες της εκπαίδευσης, η αναπροσαρμογή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και η ουσιαστική αξιοποίησή τους.

Δεσμευόμαστε για σταδιακή αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία και την έρευνα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα καλύψουμε τις ανάγκες σε διοικητικό, διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες.

Καταλαβαίνετε ότι έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σε λίγους μήνες ελπίζουμε να αναλάβει αυτό το δυσθεώρητο έργο, θα ανταποκριθεί, γιατί για εμάς η μάθηση, η καινοτομία και η έρευνα είναι ουσιαστικές προϋποθέσεις για μία ουσιαστική ανάκαμψη της χώρας μας.

Υποσχόμεθα ότι θα τα τηρήσουμε και είμαστε σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός θα μας δώσει την εμπιστοσύνη και τη δύναμη να τα πραγματοποιήσουμε.

Σας ευχαριστώ.