Ομιλίες

2Η Ομιλία Τάσου Κουράκη στην ολομέλεια της βουλής 24/8/2011 στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

24/08/2011

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, θα κάνω πολύ σύντομα ορισμένες παρατηρήσεις για να τις συμπεριλάβετε στην ομιλία σας. Είδα τις παρατηρήσεις και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που μας μοιράσατε. Νομίζω ότι θα μπορούσαν να έχουν περιληφθεί και ορισμένα άλλα για τα οποία έχετε πει ότι συμφωνείτε. Αναφέρομαι στις ρυθμίσεις σχετικά με τα ΑΜΕΑ. Απορώ, γιατί δεν…
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):  Έχουνε μπει όλα για τα ΑΜΕΑ. Μπήκαν στο προηγούμενο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Αν είναι έτσι, ζητώ συγγνώμη.
Σχετικά με τους εντεταλμένους;
.......
 

 

 

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Η πρόσβαση, η δυσλεξία, όλα αυτά τα έχουμε βάλει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Δεν αναφέρομαι σ' αυτό. Αναφέρομαι στη δυνατότητα πρόσβασης. Ξέρετε δεν είναι μικρό πράγμα το να έχουμε βάλει την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ναι, έχει μπει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Πολύ ωραία.
Είχα πει προηγουμένως όταν μιλούσα στη συζήτηση επί των άρθρων ότι δεν καταλαβαίνω το λόγο, γιατί μία κατηγορία διδακτικού προσωπικού που είναι εντεταλμένοι διδάσκοντες θα έπρεπε να προσληφθούν στο πανεπιστήμιο έστω για πέντε χρόνια –έχουμε κάνει κριτική γι’ αυτό- τρία χρόνια μετά τη λήψη του διδακτορικού. Είχα πει, κυρία Υπουργέ, ότι θα καταλάβαινα να ζητούσατε πρόσθετα προσόντα, όπως εργασίες, μεταδιδακτορικό δίπλωμα. Δεν καταλαβαίνω, όμως, γιατί κάποιος, ο οποίος πήρε το διδακτορικό του δεν θα μπορούσε ευθύς αμέσως να αξιολογηθεί και να προσληφθεί ως εντεταλμένος διδάσκων. Γιατί θα έπρεπε να περιμένει τρία χρόνια, χωρίς το διάστημα αυτό να περιμένουμε κάτι; Μάλιστα, είχα πει την αδόκιμη έκφραση: «Περιμένουμε να σιτέψει για να τον προσλάβουμε ως διδάσκοντα;». Αυτό δεν υπάρχει πουθενά. Γιατί θα πρέπει να περιμένει τρία χρόνια; Έχουμε διαφορετική λογική από αυτή που έχετε βάλει σε διάφορα άλλα σημεία του νομοσχεδίου, να έχει πάρει πτυχίο από εδώ και να έχει πάρει διδακτορικό από εκεί. Αυτή είναι μία λογική για την οποία διαφωνούμε. Έχει, όμως, μία λογική. Αυτό δεν έχει απολύτως καμία λογική. Νομίζω ότι θα μπορούσε να φύγει περίφημα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει αυτός ο περιορισμός. Είναι κάποιος διδάσκων, κρίνουμε ότι είναι ικανός, έχει διδακτορικό, προσλαμβάνεται. Μάλιστα, σε ορισμένα επιστημονικά αντικείμενα πιθανόν να είναι και μοναδικός υποψήφιος.
Έχουν αναφερθεί πάρα πολλοί από όλες τις πτέρυγες -και από τη Συμπολίτευση- στον ενιαίο χαρακτήρα του ΕΕΠ και του ΕΕΔΙΠ, αυτό που είχατε δηλαδή στο προσχέδιο. Νομίζω ότι όλοι συνηγορούν στο ότι θα έπρεπε αυτός ο κλάδος να είναι αδιάσπαστος, όπως τον είχατε συμπεριλάβει στο προσχέδιο.
Σχετικά με τις αλλαγές που κάνατε στο άρθρο 77, θεωρώ ότι ενώ ανταποκριθήκατε και στα μέλη ΔΕΠ και στα μέλη ΕΕΠ των Τ.Ε.Ι. ότι μπορεί να υπάγονται στις διαδικασίες του ν.1268, όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση –και βάζετε ένα περιθώριο μέχρι 1η Ιουλίου- ταυτόχρονα εξακολουθείτε να τους πηγαίνετε σε άλλο καθεστώς όσους έχουν εκλεγεί, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διορισμού τους. Αυτό είναι στο άρθρο 77 στην παράγραφο 4. Τιμωρούνται άνθρωποι, οι οποίοι δεν φταίνε. Το ότι δεν έχει υπογραφεί ο διορισμός τους είναι ευθύνη του Υπουργείου με ένα ορισμένο σκεπτικό για κάποιους λόγους, οικονομικούς ή άλλους. Δεν μπορεί άνθρωποι να τιμωρούνται με το να πηγαίνουν σε ένα άλλο καθεστώς που δεν ευθύνονται. Επειδή ακριβώς κάνατε τη διάκριση αυτή, δηλαδή, σβήσατε τη διαγραφή στο άρθρο 2, γιατί διατηρείται στο άρθρο 4; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την περίπτωση των Τ.Ε.Ι..
Όσον αφορά τους μόνιμους λέκτορες που αναφέρθηκε ο κ. Βούγιας και άλλοι συνάδελφοι, εξακολουθείτε να μην τους δίνετε δυνατότητα εξέλιξης. Αυτό είναι εξαιρετικά αρνητικό. Βεβαίως, δεν λαμβάνεται μέριμνα για το Διάταγμα 123/1984 για την περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
Νομίζω ότι είναι άδικο συνάδελφοι που έχουν εκλεγεί με διαδικασίες που ίσχυαν και μεσολάβησε ένα κενό νόμου, τώρα να συνεχίζει να ισχύει αυτό που πριν ίσχυε. Δηλαδή το πριν ίσχυε, το μετά ίσχυε, το μεσοδιάστημα είναι στον αέρα. Γιατί δεν θα έπρεπε να καλυφθούν αυτοί οι συνάδελφοι, ενώ αναγνωρίζετε το δίκαιο γιατί το θεσμοθετείτε σε αυτόν το νόμο;
Ακόμη, υπάρχει μια κατηγορία που δεν έχει αναφερθεί στην πρωτομιλία μου, για τις προσωποπαγείς θέσεις επικούρων καθηγητών ξένων γλωσσών των υφιστάμενων σήμερα Κέντρων Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής των ΤΕΙ, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού. Δεν τους δίνετε τη δυνατότητα εξέλιξης. Καθηλώνονται. Και νομίζω -το έχετε υπόψη σας προφανώς- ότι θα έπρεπε να ληφθεί μία μέριμνα επ’ αυτού.
Δύο τελευταία ζητήματα και κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Είχα βάλει στην πρωτομιλία μου το θέμα για τη λίστα των υπό διορισμό που δεν είχε αναρτηθεί. Σας διαβεβαίωσαν στελέχη του Υπουργείου ότι έχει αναρτηθεί. Το απόγευμα μου έστειλαν ένα σωρό mail παρακολουθώντας τη συνεδρίαση, ότι δεν έχει αναρτηθεί. Φαντάζομαι ότι είναι τεχνικοί οι λόγοι και όχι κάτι άλλο. Θα παρακαλούσα η λίστα των υπό διορισμό να αναρτηθεί, όπως έχετε αναγνωρίσει και εσείς ως απολύτως δίκαιο αίτημα στα πλαίσια της διαφάνειας. Αν κάνω λάθος, συγγνώμη, αλλά με διαβεβαίωσαν αρκετοί.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Αν δεν έχει αναρτηθεί, αύριο θα αναρτηθεί.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Αν έχει ξεχαστεί, αύριο θα υπάρχει. Το δέχομαι.
Τέλος, λείπατε για λίγα δευτερόλεπτα΄, όταν ανέφερα ότι δεν είχατε δίκιο -και είναι ήπια έκφραση ή σας πληροφόρησαν κακώς- όταν αντικρούσατε τις χίλιες τόσες υπογραφές ξένων διαπρεπών ακαδημαϊκών σε μία έκκληση για να μην προχωρήσουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Είχατε πει ότι το κείμενο κάτω από το οποίο κλήθηκαν να υπογράψουν έλεγε πράγματα του τύπου ότι ο νόμος αυτός σταματά τη δημόσια χρηματοδότηση, κλείνει Πανεπιστήμια χωρίς κανέναν προγραμματισμό, θέτει δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές και παρεμβαίνει με αντισυνταγματικό τρόπο στο αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο.
Είχα καταθέσει το ελληνικό κείμενο, τώρα θα καταθέσω και το αγγλικό κείμενο ακριβώς, το οποίο δε λέει αυτό το πράγμα. Η έκκληση κάτω από την οποία κλήθηκαν να υπογράψουν και υπέγραψαν, έλεγε πολύ σύντομα -δεν θα επαναλάβω, το είχα ήδη πει το πρωί, θα το καταθέσω στα Πρακτικά να το δείτε- ότι κλονίζει το νομοσχέδιο αυτό, την ερευνητική και διδακτική προοπτική των ελληνικών πανεπιστημίων και θα αποτελέσει ένα πλήγμα στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και οικονομία –θα έλεγα ότι είναι αρκετά ήπιες εκφράσεις, εμείς στην τοποθέτησή μας χρησιμοποιήσαμε πολύ πιο σκληρές- και ζητάει από τον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου και την Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, δύο πράγματα: Πρώτον, να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου στην κατεύθυνση που έχουν διαμορφώσει, μια κατεύθυνση που είχε καταστροφικές συνέπειες στην ανώτατη εκπαίδευση, όπου εφαρμόστηκε και δεύτερον, να ξεκινήσουν έναν πραγματικό διάλογο με τις Συγκλήτους, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατοχυρωμένη από το Ελληνικό Σύνταγμα αυτοδιοίκηση κ.λπ.
Αυτά είναι και όχι εκείνα που σας πληροφόρησαν. Για λόγους αποκατάστασης της αλήθειας το καταθέτω στα Πρακτικά για να είμαστε απολύτως σίγουροι.
Τέλος, θεωρώ σχετικά με την εξέλιξη για το άσυλο -δεν θα αναφέρω όνομα, δεν έχει κανένα νόημα- αλλά με εξέπληξε η τοποθέτηση ενός συναδέλφου από τη Συμπολίτευση, ο οποίος είπε «φαντάζομαι αύριο ότι δεν θα συμβούν αγριότητες στους χώρους του Πανεπιστημίου» και είπε ότι θα πρέπει όλοι να προασπίσουμε το άσυλο. Δεν καταλαβαίνω και θα πρέπει να μην κατάλαβε και ο ίδιος ότι αυτό που ψηφίστηκε σήμερα ήταν η ταφόπλακα και η τροποποίηση που μας μοιράσατε πριν από λίγο ανέφερε και ρητά, σύμφωνα με την επιταγή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ότι καταργούνται οι διατάξεις του ν.1268 που θεσμοθετούν το άσυλο.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.