Θέσεις και Δράσεις ΣΥ.ΡΙΖ.Α

«Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το τραπεζιτικό σύστημα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

29/09/2009

 Όλα τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα της χώρας από τις εξαγωγές και την βιομηχανική παραγωγή, ως την οικοδομή τον τουρισμό και την λαϊκή κατανάλωση ακολουθούν μια πορεία συρρίκνωσης έως ελεύθερης πτώσης και κατάρρευσης.

 Η πρόβλεψη του επικεφαλής της ΕΣΥΕ για επιβράδυνση ως 1% της οικονομίας για το 2009 προκαλεί βαθύτατη ανησυχία για το οικονομικό μέλλον της χώρας με δεδομένες τις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες, ακραία αντικοινωνικές πολιτικές της ΝΔ αλλά και τις νεφελώδεις, αντιφατικές, εξίσου αναποτελεσματικές και στην ουσία νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές εξαγγελίες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

 Αν σε μια χρονιά που το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο πρωτοφανές ποσοστό του 8% του ΑΕΠ, όπως εμμέσως, πλην σαφώς, ομολόγησε ο κ. Γ. Παπαθανασίου, έχουμε αρνητική ανάπτυξη ως 1%, μπορούμε να αντιληφθούμε το έντονα διαρθρωτικό χαρακτήρα, το μέγεθος και την ταχύτητα του κατήφορου, στον οποίο κατρακυλάει η ελληνική οικονομία.

 Ζούμε την παταγώδη χρεωκοπία του πελατειακού κομματικοκεντρικού νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που ακολούθησαν επί μια 20ετία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Όπως ζούμε την πλήρη αποτυχία μιας πολιτικής που εδώ και χρόνια και ειδικά μέσα στην κρίση, προσφέρει έναν πακτωλό δεκάδων δις στο μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα μιας θετικής διεξόδου για την ελληνική οικονομία. Αυτές οι πολιτικές που εφάρμοσε η ΝΔ και στην ουσία επιδιώκει να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ επιδείνωσαν τα προβλήματα και θα επιδεινώσουν στο μέλλον τις υφεσιακές προοπτικές.
 
Οι επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για μείωση, στο πλαίσιο του νεοαποικιακού καθεστώτος της Κοινοτικής Επιτήρησης, του ελλείμματος του Προϋπολογισμού κάτω από το 3%, στη βάση ενός διετούς ή τριετούς αντίστοιχα προγράμματος σταθερότητας, σημαίνει εξοικονόμηση στα επόμενα 2 ή 3 χρόνια τεράστιων ποσών της τάξης των 15-17 δις ευρώ. Αυτό συνεπάγεται ότι είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε –πράγμα μάλλον απίθανο- με κυβέρνηση της ΝΔ, θα εφαρμοστούν πολιτικές άγριας χωρίς έλεος, λιτότητας, οι οποίες πέραν των εφιαλτικών κοινωνικών επιπτώσεών τους θα επιδεινώσουν στο έπακρο την ύφεσης την οικονομία και θα την καταστήσουν μακροχρόνια.
 
Ποιους κοροϊδεύει, λοιπόν, ο κ. Γ. Παπανδρέου όταν με αξιοθαύμαστη δημαγωγία μιλάει αορίστως για φιλολαϊκές πολιτικές και ταυτόχρονα πειθάρχηση στις συνταγές του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ;
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπεινα εφαρμοστούν συνδυασμένες εναλλακτικές ριζοσπαστικές προοδευτικές πολιτικές, οι οποίες ταυτόχρονα θα αμφισβητούν το καθεστώς Κοινοτικής Επιτήρησης και τον ρόλο της ΕΚΤ, θα αξιοποιούν το έλλειμμα για καθαρά παραγωγικούς, επενδυτικούς, κοινωνικούς και οικολογικούς στόχους ανασυγκρότησης της χώρας, θα στηρίζουν τα λαϊκά εισοδήματα και την αναδιανομή του πλούτου, θα αναβαθμίζουν τις δημόσιες επενδύσεις, θα ανασυγκροτούν το κράτος και θα προωθούν τον δημόσιο έλεγχο στους πλέον κρίσιμους και στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.
 
Στην καρδιά μιας τέτοιας ριζοσπαστικής προοδευτικής πολιτικής, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική, πέρα από τις επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
 
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεμελίωσαν την τελευταία 20ετία ένα οικονομικό μοντέλο πλήρους ασυδοσίας των τραπεζών. Στήριξαν τα τραπεζικά υπερκέρδη, τα οποία συνεχίζονται μέσα στην κρίση, ενώ από κοινού υποστήριξαν το πακέτο των 28 δις προς τις τράπεζες, με μόνη διαφορά ότι το ΠΑΣΟΚ έθετε όρους χρηματοδότησης της οικονομίας, πράγμα αδύνατον στο πλαίσιο του ιδιωτικού καρτέλ των τραπεζών και της «απελευθερωμένης» χρηματοπιστωτικής αγοράς.
 
 ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ
 
Στο πλαίσιο μιας νέας προοδευτικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τις παρακάτω βασικές επιλογές:
 
1.  Διεκδικούμε τον πολιτικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και τον ριζικό επαναπροσανατολισμό της νομισματικής πολιτικής ώστε αυτή να έχει ως προτεραιότητα στόχους ανάπτυξης και πλήρους απασχόλησης.
2.  Διεκδικούμε τη χρηματοδότηση των κρατών μελών, ιδιαίτερα όσον έχουν μεγάλο spread στις συνθήκες κρίσης, απευθείας από την ΕΚΤ με προνομιακό επιτόκιο ανάλογο με εκείνο που χρηματοδοτεί και τις εμπορικές τράπεζες και το οποίο σήμερα κινείται στο 1%.
3.  Προωθούμε μια στρατηγική δημοσίου ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να αναλάβουν οι Τράπεζες ένα νέο ρόλο, ριζικά διαφορετικό από το σημερινό, αποκλειστικά αναπτυξιακό και κοινωνικό, ενταγμένο σε ένα δημόσιο σχεδιασμό για μια σύγχρονη, παραγωγική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό σημαίνει, ότι οι Τράπεζες θα εφαρμόσουν μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με ικανοποιητικές αποδόσεις στις λαϊκές καταθέσεις και με στοχευμένη χαμηλότοκη δανειοδότηση της οικονομίας και των πολιτών, πρώτα απ όλα των πολύ μικρών επιχειρήσεων, των αγροτών και των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας μας.
4.   Πρώτο βήμα αυτής της στρατηγικής οφείλει να είναι ο πλήρης δημόσιος έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας, της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο συγχωνεύεται με τα ΕΛΤΑ. Οι τρεις αυτές Τράπεζες, μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτο ισχυρό δημόσιο δίκτυο χρηματοπιστωτικής παρέμβασης με διακριτούς ρόλους που θα αφορούν τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών, τη στήριξη της περιφέρειας, την προστασία των λαϊκών αποταμιεύσεων και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των εργαζομένων στο Δημόσιο.
5.  Αλλάζουμε το ρόλο και τον προσανατολισμό του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), έτσι ώστε να υποβοηθά πρώτα απ’ όλα και κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα αυτές που έχουν προβλήματα επιβίωσης. Προωθούμε με πυρήνα το ΤΕΜΠΜΕ μια δημόσια Τράπεζα ειδικού σκοπού, που θα έχει ως βασικό προσανατολισμό τη χρηματοπιστωτική στήριξη των μικρών, ιδιαίτερα των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
6.  Αναμορφώνεται και αναπροσανατολίζεται ο ρόλος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τις στεγαστικές ανάγκες των ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων και πρώτα απ’ όλα των νέων ζευγαριών. Με επίκεντρο τον ΟΕΚ, συγκροτούμε μια δημόσια Στεγαστική Τράπεζα, που θα έχει ως κεντρικό ρόλο την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
7.  Καταργείται άμεσα η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. η οποία ως διατραπεζικό όργανο εξωθεί, με τον πλέον ανάλγητο τρόπο, στην οικονομική καταστροφή, αδιακρίτως, δικαίους και αδίκους, αφαιρώντας το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας και λειτουργώντας αντιαναπτυξιακά, σε όφελος της συγκέντρωσης οικονομικών δραστηριοτήτων και της τραπεζικής απληστίας. Η καταργούμενη ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.  αντικαθίσταται από μια δημόσια υπηρεσία, η οποία λειτουργεί με νέους, αποκλειστικά αναπτυξιακούς και κοινωνικούς όρους και με δικαστικό και κοινωνικό έλεγχο.
8.  Απαγορεύεται, πλήρως και γενικά, η λειτουργία εισπρακτικών εταιρειών, στις οποίες οι τράπεζες αλλά και άλλοι δημόσιοι φορείς ή εταιρείες, αναθέτουν την είσπραξη δανείων ή οφειλών, πράγμα που έχει οδυνηρές κοινωνικές αλλά και οικονομικές συνέπειες.
9.   Απαγορεύεται η ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής τραπεζικής επιτοκιακής χρέωσης που θα υπερβαίνει το εκάστοτε εξωτραπεζικό επιτόκιο (περίπου 10%). Είναι αδιανόητο και τοκογλυφικό τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών να φθάνουν έως 20%!
10. Καταργείται το αναχρονιστικό μέτρο του ανατοκισμού (πανωτόκια). Τίθεται άμεσα, για όλους τους δανειολήπτες, ως ανώτατο όριο για το τελικό ύψος των απαιτήσεων των Τραπεζών το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου του δανείου, όπως ισχύει στους αγρότες.
11. Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση όλων των χρεώσεων και επιβαρύνσεων που επιβάλλουν οι Τράπεζες στους συναλλασσόμενους και οι οποίες έχουν κριθεί ως παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια.
Ειδικά, πρέπει να καταργηθούν στις συμβάσεις δανείων οι πολύπλοκοι όροι, τα «ψιλά γράμματα» και οι οποιεσδήποτε επιβαρύνσεις πέραν του επιτοκίου.
Ο δανειολήπτης οφείλει να γνωρίζει και να δεσμεύεται μόνο από ένα απλό και εύληπτο επιτόκιο χωρίς καμία άλλη χρέωση και πολύπλοκους όρους.
12. Αναστέλλονται, όσο διαρκεί  η κρίση, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις μέχρις ορισμένου αντικειμενικού ύψους περιουσιακών στοιχείων.
13. Καταργείται ο πλειστηριασμός και η κατάσχεση πρώτης κύριας κατοικίας, μέχρι ορισμένου ύψους αντικειμενικής αξίας.
14. Άμεση κατάργηση του αυθαίρετου ετήσιου τέλους του 6%0 ή 12%0 που επιβάλει η κυβέρνηση με τον αναχρονιστικό νόμο 128/75 σε όλα τα δάνεια και τα υπόλοιπα δανείων.
15. Θεσμοθέτηση της δυνατότητας στο δανειολήπτη να προεξοφλεί το υπόλοιπο του δανείου χωρίς ποινές και επιβαρύνσεις.
16. Λήψη έκτακτων μέτρων μέσα στην κρίση προς τις πιο αδύνατες και ευάλωτες κατηγορίες των δανειοληπτών για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης καταβολής, χωρίς συνολική επιβάρυνση του δανειολήπτη όσον αφορά το ύψος των τόκων.
17. Πάγωμα για ένα, τουλάχιστον, χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, χωρίς καμία επιβάρυνση των συνολικών τους υποχρεώσεων.