Δελτία Τύπου

Τάσος Κουράκης: να υπάρξει άμεσα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θεσσαλία που θα χρηματοδοτηθεί απ΄τα προϋπολογισμένα κονδύλια των Μεσογειακών Αγώνων

Ημερομηνία: 
03/05/2011

Τάσος Κουράκης: να υπάρξει άμεσα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θεσσαλία που θα χρηματοδοτηθεί απ΄τα προϋπολογισμένα κονδύλια των Μεσογειακών Αγώνων
Σε συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής, για την ανάκληση της απόφασης ανάθεσης της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στο Βόλο και στη Λάρισα, ο Τάσος Κουράκης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
΄΄Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια του τελικού στο Κύπελλο του ποδοσφαίρου, θέλω να επισημάνω ότι η φετινή εμπειρία αποδεικνύει με τον πιο τρανταχτό τρόπο ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με την εγκληματική ανοχή αυτής της Κυβέρνησης και της προηγούμενης βεβαίως, αφέθηκε στα χέρια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, στυγνών κερδοσκόπων του τζόγου και των ανθρώπων του υποκόσμου. Είναι οι συνομιλητές της Κυβέρνησης, μοναδικό μέλημα της οποίας είναι η εξυπηρέτηση του Μνημονίου μέσα από την απελευθέρωση του τζόγου στον αθλητισμό. Η πεποίθησή μας είναι ότι οι αρμόδιοι εθνικοί φορείς δεν επιθυμούν να λάβουν τα οποιαδήποτε μέτρα εξυγίανσης και αυτοκάθαρσης του χώρου τους.
Για το θέμα που συζητούμε:  Από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε η ανάληψη των Μεσογειακών αγώνων το 2013 από τη Λάρισα και το Βόλο, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του, προειδοποιώντας ότι εξαρχής αποτελούσε μία πραγματική επιχείρηση επιβολής ενός τελείως αντίθετου μοντέλου οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας σε σχέση με αυτό που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι και ο τόπος. Τότε κάναμε λόγο για τα υπέρογκα ποσά που σκόπευε η Κυβέρνηση να δαπανήσει σε φιέστες, που επρόκειτο να αποφέρουν χρήματα σε ελάχιστα και μεγάλα συμφέροντα, βέβαια μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων υπό το βάρος του Μνημονίου.
Θεωρήσαμε ανούσιο παζάρεμα το πάρε-δώσε των τελευταίων μηνών μεταξύ της Κυβέρνησης και της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων τόσο για το κόστος αυτό καθ’ αυτό, όσο και για το θέμα της κατασκευής των Μεσογειακών Χωριών.
Κατά τη δική μας εκτίμηση, η όλη ιστορία με τους Μεσογειακούς Αγώνες θα πρόσφερε σε λίγους και γνωστούς ημέτερους και λίγους επίτιμους φιλοξενούμενους και αξιωματούχους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα σε μια εποχή που η χώρα με την ευθύνη τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Κυβέρνησης βρίσκεται υπό διάλυση. Εμείς λέμε πάλι καλά που οι Αγώνες δεν θα πραγματοποιηθούν.
Αυτή τη στιγμή ο μόνος ζημιωμένος είναι η Θεσσαλία και οι Θεσσαλοί πολίτες όχι για την αφαίρεση και την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων, αλλά γιατί έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών.
Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η ηλεκτροκίνηση μεταξύ των δύο μεγάλων πόλεων καρκινοβατεί, ο Περιφερειακός του Βόλου παραμένει σε εκκρεμότητα, τα Γενικά Νοσοκομεία και των δύο περιοχών βρίσκονται λόγω υποστελέχωσης στο κόκκινο, η κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων ουσιαστικά περιορίστηκε στο Ποδοσφαιρικό Γήπεδο της Λάρισας, ενώ το νέο κλειστό Γυμναστήριο αποτέλεσε πεδίο διαφωνιών ανάμεσα στη Λάρισα και την Καρδίτσα.
Είναι ζημιωμένοι οι κάτοικοι, γιατί στα έργα υποδομής στη Θεσσαλία με τα «θα» αμφοτέρων των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ φτάσαμε από το 2007 -δηλαδή από την ανάληψη των Αγώνων- στο σήμερα και να μην έχει γίνει τίποτα. Με την έννοια αυτή, η πρόθεση ανάληψης έκανε ζημιά, γιατί όλοι έλεγαν ότι αφού υπήρχαν στο φάκελο «Διεκδίκηση των Αγώνων», θα γινόταν τότε. Τελικά δεν έγιναν οι Αγώνες, ώστε να γίνουν και αυτοί. Εμείς βεβαίως λέμε «καλώς», αλλά δεν έγιναν και τα έργα.
Δυστυχώς, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, οι δημοτικές αρχές των δύο πόλεων δεν επέδειξαν την αρμόζουσα διορατικότητα και ολιγώρησαν. Κάθε φορά, λοιπόν, που προέκυπτε ζήτημα κατασκευής ενός μεγάλου έργου, το παρέπεμπαν και αυτό στο φάκελο της διεκδίκησης.
Πρέπει σήμερα να εκπονηθεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θεσσαλία που θα χρηματοδοτηθεί τουλάχιστον εν μέρει από τα 126 εκατομμύρια ευρώ που ήταν για τους Μεσογειακούς Αγώνες.
Πρέπει σήμερα να γίνουν έργα στην περιοχή που οι τοπικές κοινωνίες τα έχουν υποδείξει, τα έχουν επανειλημμένα ζητήσει και οι δημοτικές αρχές τα γνωρίζουν. Αυτό που μένει τώρα είναι να ιεραρχηθούν κατά σειρά προτεραιότητας και όχι με βάση το «φαίνεσθαι» ή το ντόρο που θα κάνουν κάποια από αυτά, αλλά με βάση το «είναι» και τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Αυτές πρέπει να δουν τα συναρμόδια Υπουργεία και να εκπονήσουν μαζί με τις τοπικές κοινωνίες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας ένα στρατηγικό σχέδιο έργων και δράσεων ιεραρχημένο και κοστολογημένο.
Αυτό ακριβώς το σχέδιο μέσα από τα κονδύλια που επρόκειτο να διατεθούν στους Μεσογειακούς Αγώνες όσο και από τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.