Βουλή - Ερωτήσεις

Αποκλεισμός από την διαδικασία των μετεγγραφών για τους σπουδαστές ΤΕΙ που έχουν αποφοιτήσει από ΤΕΕ και Νυχτερινά Λύκεια. Η απαράδεκτη διάκριση οδηγεί εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας πολλούς σπουδαστές.

15/11/2007
Προς: 
Υπουργό Παιδείας
Ερώτηση

Οι μετεγγραφές σπουδαστών ΤΕΙ του εσωτερικού επιτρέπονταν χωρίς ποσοτικό περιορισμό για μέλη πολύτεκνων και πολυμελών οικογενειών, παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας, ορφανούς φοιτητές, διακριθέντες στον αθλητισμό, πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες και με ποσοτικό περιορισμό για οικονομικούς και λόγους υγείας γονέων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.3282/2004.
Οι μετεγγραφές αυτές όμως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 14 του ν.3404/2005 και τώρα πλέον αποκλείονται του δικαιώματος οι σπουδαστές ΤΕΙ, απόφοιτοι ΤΕΕ και νυχτερινών Λυκείων, με την δικαιολογία ότι αυτοί οι σπουδαστές εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ειδικές διατάξεις.
Σύμφωνα δε με διευκρινήσεις από το αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Παιδείας – Θρησκευμάτων, θεωρείται ΄΄ευεργέτημα΄΄ ο τρόπος που εξετάστηκαν αυτοί οι σπουδαστές (μειωμένος αριθμός μαθημάτων) για να εισαχθούν στα ΤΕΙ.
Διαπιστώνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει την αναγκαία ευαισθησία σε μια κατηγορία σπουδαστών με πολύ μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και προχωρά σε απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος τους. Αδιαφορεί για τη μόρφωση και για την επαγγελματική αποκατάσταση νέων ανθρώπων που στη μεγάλη τους πλειοψηφία εργάζονται και σπουδάζουν παράλληλα από μικρή ηλικία και με τη τελευταία ρύθμιση, τους ωθεί εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη διάκριση σε βάρος των σπουδαστών που μπήκαν στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από ΤΕΕ και Νυχτερινά Λύκεια; Αν ναι, πότε;
Για ποιο λόγο θεωρούνται προνομιούχοι ώστε να αποκλείονται από τη διαδικασία των μετεγγραφών, μαθητές που από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους σπουδάζουν με όρους δυσμενείς και τα μέτρα όπως η μείωση του αριθμού μαθημάτων για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ απλά ελαττώνουν τους όρους κοινωνικής ανισότητας τους με τους υπόλοιπους μαθητές;

την ερώτηση συνυπογράφει ο βουλευτής του Συ.Ριζ.Α
Παναγιώτης Λαφαζάνης