Βουλή - Ερωτήσεις

«Δικαιολογημένη ανασφάλεια βιώνουν οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων του ΟΑΕΔ αφού δεν τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους στο Υπουργείο Παιδείας»

21/02/2011
Προς: 
την κ. Υπουργό Παιδείας δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Ερώτηση
αριθμός πρωτοκόλου κατάθεσης:11767/21.2.2011

 «Δικαιολογημένη ανασφάλεια βιώνουν οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων του ΟΑΕΔ αφού δεν τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους στο Υπουργείο Παιδείας»

Οι εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων που εργάζονται ως ωρομίσθιοι στις σχολές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) εξαιρούνται εδώ και χρόνια από τις ρυθμίσεις της πολιτείας για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στο Υπουργείο Παιδείας. Οι εν λόγω σχολές ανήκουν στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι αντίστοιχες και ισότιμες με τις σχολικές μονάδες της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης  που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί ακολουθούν τα ίδια αναλυτικά προγράμματα, έχουν τις ίδιες αναθέσεις μαθημάτων, διδάσκουν τα ίδια βιβλία και ύλη με τους συναδέλφους τους που διδάσκουν στα ΤΕΕ και ΕΠΑΣ του Υπουργείου Παιδείας. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι και οι απόφοιτοι των σχολών του ΟΑΕΔ έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των αντίστοιχων σχολών που ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας.
Επειδή ακόμα και πρόσφατα, στο άρθρο 6 του Ν3848/2010 οι εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων του ΟΑΕΔ αγνοήθηκαν για πολλοστή φορά, ενώ δικαίως αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία άλλων εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων, όπως του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και των σχολικών μονάδων του Εθνικού Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων Κρήτης.
Επειδή πρόκειται για έναν μικρό αριθμό καθηγητών, οι οποίοι απασχολούνται επί 30, 40 και 50 μήνες στις σχολές του ΟΑΕΔ.
Επειδή οι εξαγγελίες της Υπουργού για τη μεγάλη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στην τεχνική εκπαίδευση, δεν μπορούν να υλοποιηθούν με εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαρκή ανασφάλεια.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
  1. Είναι στην πρόθεσή της να προβεί στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας όλων των αναπληρωτών – ωρομίσθιων καθηγητών που εργάζονται και προσφέρουν στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και ανήκουν σε άλλα Υπουργεία;
  2. Θα υπαχθούν στο ΥΠΕΠΘ όλες οι σχολικές μονάδες που λειτουργούν στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης και ανήκουν σε άλλα Υπουργεία, όπως ο ΟΑΕΔ;
  3. Μέχρι την υπαγωγή των σχολικών μονάδων στο Υπουργείο Παιδείας θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα, ώστε οι διορισμοί να πραγματοποιούνται με βάση τη διαδικασία πρόσληψης και τοποθέτησης τω ν αναπληρωτών και ωρομισθίων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
 
Τάσος Κουράκης
 
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

 

Απάντηση: