Βουλή - Ερωτήσεις

Πρωτοφανής αποκλεισμός των παιδιών των μεταναστών που ήδη σπουδάζουν, από τις σχολικές εξετάσεις.

26/03/2010
Προς: 
την κα Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Ερώτηση
αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:8193/26.3.2010

 

Πρωτοφανής αποκλεισμός των παιδιών των μεταναστών που ήδη σπουδάζουν, από τις σχολικές εξετάσεις.

 
  Με έγγραφο του προϊσταμένου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας (22-3-10), προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις τα παιδιά των μεταναστών που ήδη σπουδάζουν, πρέπει να καταθέσουν άδεια παραμονής ή σχετικές βεβαιώσεις των γονέων τους. Η εφαρμογή του απάνθρωπου αυτού μέτρου, θα αποκλείσει από το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να συμμετάσχουν στις εξετάσεις τα παιδιά που δεν διαθέτουν τα σχετικά έγγραφα, για λόγους, μάλιστα, που δεν εξαρτώνται από την δική τους θέληση.
Όπως επισημαίνει και καταγγέλλει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ η ισχύουσα απαίτηση των υπηρεσιών του Υπ. Παιδείας να προσκομίζονται έγγραφα (άδεια παραμονής ή διαβατήριο κ.λπ.) για την εγγραφή των παιδιών των μεταναστών στα σχολεία, είναι αντίθετη με τις διεθνείς συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επειδή όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό της σύστημα
Επειδή το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να διασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των παιδιών των μεταναστών στις εξετάσεις που προβλέπονται, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν τα παραπάνω σχετικά έγγραφα.
 
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
 
Θα αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο που θα κλείσει τον μορφωτικό ορίζοντα χιλιάδων παιδιών;
 
 
Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης