Βουλή - Ερωτήσεις

Στον «αέρα» τα χειρουργεία του Γ.Ν. Βόλου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

23/12/2009
Προς: 
την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ερώτηση

 

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης:3291/23.12.2009
 
Στον «αέρα» τα χειρουργεία του Γ.Ν. Βόλου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων
 
Στον αέρα βρίσκονται τα χειρουργεία του «Αχιλλοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου του Βόλου, λόγω της δραματικής έλλειψης/μείωσης  των αναισθησιολόγων που υπηρετούν στο αναισθησιολογικό τμήμα του.
Μολονότι ο οργανισμός λειτουργίας του ΓΝ Βόλου προβλέπει για το τμήμα την υπηρέτηση 10 μονίμων ιατρών του ΕΣΥ, αυτή τη στιγμή, λόγω ειδικών συγκυριών –μία συνταξιοδότηση αναισθησιολόγου και μακροχρόνια άδεια 1 επιμελήτριας-  η Αναισθησιολογική στελεχώνεται με μόλις 4 μόνιμους ιατρούς (διευθυντής, αναπληρωτής δ/ντής, επιμελητής Α’, επιμελήτρια Β’), που δίνουν καθημερινά, 24ωρη «μάχη» σε τακτικά/έκτακτα χειρουργεία, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, στην ομάδα ΚΑΡΠΑ και στο ιατρείο πόνου. Το δε πάγωμα των προσλήψεων επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση.
Δεδομένου ότι η Υπουργική Απόφαση περί καθορισμού ελαχίστων ορίων προδιαγραφών για ασφαλή χορήγηση αναισθησίας (ΦΕΚ 1044/Β/1997), η εβδομαδιαία εντός χειρουργείου απασχόληση ενός αναισθησιολόγου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25 ώρες από τις 40 του πρωινού ωραρίου του και, επί εφημερίας, ο μέγιστος ασφαλής χρόνος εργασίας κάθε αναισθησιολόγου εντός του χειρουργείου, είναι 12-16 ώρες/24ωρο.
Δεδομένου ότι οι μισές χειρουργικές αίθουσες (3 από 6) του ΓΝ Βόλου είναι κλειστές και εξαιτίας αυτού  τακτικά χειρουργεία αναβάλλονται, και ο προγραμματισμός πολλών κλινικών είναι στον αέρα, πάντα εις βάρος των ασθενών πολιτών.
 
Ερωτάται η υπουργός:
 
  • Πότε προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες, παγωμένες για την ώρα, προσλήψεις αναισθησιολόγων επιμελητών;
  • Μέχρις ότου προχωρήσουν οι προσλήψεις, προτίθεται να καλύψει τα λειτουργικά κενά με απόσπαση άλλων ιατρών από Νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας-Εύβοιας;
  • Θα προχωρήσει στην ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος με επιπλέον ειδικευόμενους γιατρούς;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Ηρώ Διώτη
 
Αναστάσιος Κουράκης