Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί

Oι επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην υγεία και το περιβάλλον

Έντυπο: 
Άγνωστο
01/01/2000

Γενετική τροποποίηση (ΓΤ) των οργανισμών είναι η απομόνωση επιλεγμένων γονιδίων από ένα οργανισμό (ζωικό, φυτικό, έντομο ή μικρόβιο) ή από ένα ιό και η με τεχνικό τρόπο εισαγωγή αυτών των γονιδίων σε ίδιο ή εντελώς διαφορετικό οργανισμό, με σκοπό να δημιουργηθούν είδη με νέες ιδιότητες. Η ΓΤ των οργανισμών είναι μια διαδικασία που δεν σχετίζεται με την συμβατική γενετική βελτίωση των ειδών, (υβρίδια κ.α), όπου συμβαίνει επιλεγμένη διασταύρωση οργανισμών του ιδίου είδους ή συγγενών ειδών.

Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα του βουλευτή Τάσου Κουράκη για την προώθηση της ΄ιδεολογίας΄ των μεταλλαγμένων μέσα από τη βιολογία της Γ΄ Γυμνασίου.

Ημερομηνία: 
12/10/2007

Χωρίς απάντηση έμειναν τα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσος Κουράκης προς τον Υπουργό Παιδείας, σχετικά με την πρωτοφανή προσπάθεια που γίνεται μέσα απ΄το βιβλίο βιολογίας της Γ΄ γυμνασίου για να παρουσιαστούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (μεταλλαγμένα) ως τα καλύτερα, τα πιο υγιή και ως αυτά που συμφέρουν περισσότερο οικονομικά. Ο Υφυπουργός Παιδείας κ.Α.Λυκουρέντζος που ανέλαβε να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης στην επίκαιρη ερώτηση, προσπέρασε την πρωτοφανή προπαγάνδα υπέρ των μεταλλαγμένων που γίνεται στο βιβλίο.

Επικίνδυνο το έλλειμμα ελέγχων ιχνηλασιμότητας και σήμανση για την περιεκτικότητα τροφίμων σε Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ)

14/11/2008
Προς: 
Υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Παρά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας σε σχέση με την ιχνηλασιμότητα και σήμανση των τροφίμων, διαπιστώνεται και καταγγέλλεται από τις ενώσεις καταναλωτών έλλειμμα ελέγχων με αποτέλεσμα να μεταποιούνται και να προωθούνται τρόφιμα ανεξέλεγκτα, παράνομα, χωρίς δηλαδή να τηρούνται οι στοιχειώδεις απαιτήσεις για τη σήμανση. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγικές και μεταποιητικές εταιρείες δεν αναγράφουν αυτά τα στοιχεία με σαφήνεια στα φορολογικά ελεγχόμενα έγγραφά τους (δελτία αποστολής, τιμολόγια κλπ), ότι δηλαδή περιέχουν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ).

Απάντηση: 

 

 

Syndicate content