Γενετική

Η γενετική αιτιοκρατία και η εξέλιξη της έννοιας της ύβρεως

Έντυπο: 
Διάπλους Απρίλιος- Μάιος 2005
26/03/2010

Ο 20ος αιώνας έφερε δύο βαρβαρότητες: Η μία έρχεται από τα βάθη του καιρού και φέρνει πολέμους, εξορίες, φανατισμούς και η άλλη ψυχρή και ανώνυμη προέρχεται από την άνευ όρων πίστη στην τεχνική, την επιστήμη και την οικονομική ανάπτυξη. Είναι ο αυτονομισμένος ορθολογισμός και επιστημονισμός που αγνοεί τα άτομα, τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους.

Το DNA της Σφίγγας, η Γένεση του Εργαστηρίου και η αρχαία Θήβα

Έντυπο: 
Καθημερινή της Κυριακής
05/06/2001

1. Ο μύθος της Σφίγγας και του Οιδίποδα

Οι εξελίξεις στη γενετική και τη βιοτεχνολογία με τη μεταφορά γονιδίων ανάμεσα σε διαφορετικά είδη και τη δημιουργία στο εργαστήριο μια ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΝΕΣΗΣ, μέσα σε κλάσματα του χρόνου από εξελικτική άποψη, έχει τις πνευματικές της καταβολές στο μύθο και τις παραλλαγές του στους διάφορους πολιτισμούς.

Οι τρεις πλάνες της επιστημονικής γνώσης (Το παράδειγμα της γενετικής)

Έντυπο: 
Κυριακάτικη ΑΥΓΗ
11/02/2001

1 η πλάνη : Η ουδετερότητα της επιστημονικής γνώσης

Είναι ατυχία ότι άνθρωποι με ευρύτητα πνεύματος και χωρίς εκείνες τις δεσμεύσεις που θα αλλοίωναν την αυτόνομη σκέψη τους, εξακολουθούν να υποστηρίζουν τόσο την ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ της επιστήμης και της τεχνολογίας, όσο και το ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ της έλευσης των επιστημονικών εφαρμογών. Στην καλύτερη περίπτωση αποδέχονται την ουδετερότητα της γνώσης και αναγνωρίζουν πολλά είδη επιλογών στις επιστημονικές εφαρμογές.

Η σχέση της Νέας Γενετικής με την Αρχαία Τραγωδία

Έντυπο: 
Ίνδικτος
09/04/2001

Η σημερινή εποχή περισσότερο από κάθε άλλη στο παρελθόν έχει αναγορεύσει σε αυτοσκοπό την απεριόριστη χρησιμοποίηση της επιστήμης για την κυριαρχία της φύσης. Καλλιεργείται η αίσθηση της παντοδυναμίας, αλλά και του υποτιθέμενου ελέγχου της εξέλιξης της επιστήμης. Στην πραγματικότητα δε γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε. Πρώτα προκύπτει ένα επιστημονικό επίτευγμα και κατόπιν αναλαμβάνουν οι εταιρείες να το παρουσιάσουν έτσι ώστε να ικανοποιεί "ανάγκες" του ανθρώπου.

Οι ιερές αγελάδες, ο Οδυσσέας και ο επαναπρογραμματισμός του DNA

Έντυπο: 
Καθημερινή της Κυριακής
13/05/2001

 1. Η ύβρις στο μύθο

Συνέντευξη για τη Γενετική στην εφημ Καθημερινή

Έντυπο: 
Καθημερινή
27/03/2004

Περιγραφή

Η κατανόηση της περιπλοκότητας αλλά και της εξελικτικής διαμόρφωσής του γονιδιώματος, είναι μια διαδικασία που η ολοκλήρωσή της θα καθυστερήσει πολύ ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι διαρκώς θα ανοίγουμε νέους δρόμους για τη γνωριμία μαζί του, αλλά τον τρόπο που αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και τα αποτελέσματα αυτής της σχέσης, θα αργήσουμε πολύ....

Η ευγονική σήμερα

Έντυπο: 
Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης
23/01/2008

Η νέα ευγονική δεν σχετίζεται  αναγκαστικά με τη ναζιστική εμπειρία από την οποία πέρασαν βέβαια και πενήντα χρόνια και ακόμη δεν ταυτίζεται με τη βία και τη φυλετική καθαρότητα. Η νέα ευγονική είναι ίσως πολύ πιο επικίνδυνη παρόλο που  δεν έχει μέσα της ούτε τη βία ούτε τον εξαναγκασμό.

Syndicate content